Anadolu Merkezli Dünya Tarihi-Muvattali
Muvattali
CEYHAN/SİRKELİ MUVATTALİ KABARTMASI |
Muvattali (M.Ö. 1315 – 1282) babası ölünce yerine Büyük Kral oldu. Hitit Devletinin en büyük ve başarılı krallarından biridir. II. Murşili’nin ikinci karısının ikinci oğludur. Tahta çıktığında Batı Anadolu’da çıkan karışıklıkları kısa sürede halletti. Batıdaki bir ülke olan Vilusa (bunun Troya olma olasılığı vardır) ile Mısır, Babil, Hanigalbat (Hurri), Asur gibi büyük devletlere karşı yapılacak bir savaşta, ordusu ve atlı arabaları ile birlikte Hitit ordusuna katılmak konusunda anlaşma imzaladı.
Muvattali döneminde Kaşkalar ve Mısır Hititlerin en önemli meseleleriydi. Kaşkalar durmadan saldırıyorlardı. Mısır ise kendine gelmiş ve Suriye üzerinde egemenlik mücadelesine girişmişti. Muvattali tahta çıkar çıkmaz kardeşi Hattuşili’yi büyük komutan ve kuzeyin genel valisi olarak atadı. Hattuşili Kaşkalar karşısında başarılı oldu. Bu sırada aleyhine çıkarılan dedikoduları da Büyük Kral Muvattali önemsemedi. Muvattali affetmenin önemli olduğunu bilen bir kişiydi. Hattuşili sadece iyi bir komutan değil aynı zamanda iyi bir siyasetçiydi. Önemli Kaşka beylerini toprak vererek kendine bağlıyordu. Bu tip toprak hareketleri daima, doğru veya yanlış, suiistimal dedikodularının konusu olur.
Hattuşili Kuzeyde başarılı olmasına rağmen, Muvattali, Mısır sorunu ile güvenlik içinde uğraşabilmek için, başkentini Hattuşadan, Adana yakınlarındaki Dattaşşa kentine taşıdı. Muvattali Dattaşşa kentine hazinesini ve tanrıları taşımıştı. Tanrıları giden Hattuşa artık başkent olamazdı. Muvattali kardeşi Hattuşili’ye Kuzeyde iki önemli merkezi vererek ve onu Hakpişşaş kralı ilan ederek hem cömert davrandı ve hem kardeşini tamamen yanına aldı.
Post A Comment
Hiç yorum yok :