Mitoloji

[Mitoloji][bleft]

Türk Tarihi

[Türk Tarihi][twocolumns]

Anadolu Merkezli Dünya Tarihi-Telipinu Fermanı

Telipinu Ferma


M.Ö.  1535  –  1510  yıllarında,  Telipinunun başa geçmesi  Hititlerin  tekrar toparlanmana sebep oldu. Telipinu sadece Hitit sınırlarını güvence altına almadı, ay zamanda, gelecek kargaşaları önlemek için, tahta çıkış yasalarını da yeniden tanımladı. Telipinu Ferma ayzamanda kendinden önceki olayları da anlatan tarihi bir vesika niteliğindedir. Şimdi, Telipinu Fermanından kısabir lümü aktaralım:

"... Birinci prens kral olsun. Birinci dereceden prens yoksa ikinci dereceden bir oğul kral olsun. Eğer tahta geçecek bir erkek çocuk yoksa birinci dereceden bir prensese bir iç güveyi koca versinler ve o, kral olsun. Benden sonra kim kral olursa,  onun  kardeşleri, oğulları, akrabaları, ailesinin bireyleri ve askerleri birlik olsun! Ve sen gel, düşman ülkelerini gücünle yen! Fakat şöyle söyleme:’ her şeyi  bağışlıyorum . Aksine hiçbir şeyi  bağışlama onlara (suçlulara) baskı yap. Kral ailesinden kimseyi öldürme; bu kötü sonuçlar verir. Bundan sonra kim erkek ve kız kardeşlerine kötülüketmeyi tasarlarsa, siz onun panku üyelerisiniz, ona ıkça deyin ki, kan dökmekle ilgili bu tableti oku! Hattuşaşta kan dökme arttığı zaman, Tanrılar kral ailesini cezalandırdılar. Kim erkek ve kız kardeşlerine zarar verirse, kralın başını tehlikeye sokarsa, mahkemeyi çağırın. ..."

Telipinu öncesi, kargaşa dönemi dediğimiz dönemde, Hattuşaşta olupbitenleri, bu ferman sayesinde, Telipinunun ağzından öğreniyoruz. Telepinu, genelde ülkenin iç işleriyle uğraşmış ve iç barışı tesis etmeye çalışmıştır. Dış siyasetini ise fetihler yerine diplomatik münasebetlerle yürütmüştür. Telipinunun nasıl öldüğünü bilmiyoruz. Ancak Telipinudan sonra, olayların akışı tam bilinemeyen bir 50 sene gmiştir.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Hiç yorum yok :


Dinler Tarihi

[Dinler Tarihi][bsummary]

Antik Tarih

[Antik Tarih][list]

Video

[Video][threecolumns]

Dünya Tarihi

[Dünya Tarihi][grids]