Mitoloji

[Mitoloji][bleft]

Türk Tarihi

[Türk Tarihi][twocolumns]

Anadolu Merkezli Dünya Tarihi-Edwin Smith papirüsü

Edwin Smith papirüsü


B dönemd yazılmış   ola ve   M.Ö
1550lere tarihlendirilen Edwin Smith papirüsü biraz sonra anlatılacak olan Ebers papirüsüne yakın ünlenmiş bir papirüstür. Cerrahi papirüs olarak da bilinir. 17 sayfadır (377 sar) 1860da Smith tarafından satın alınmıştır. Halen NewYork Acedemy of Sciencesta bulunmaktar. Bir doktorun mezarından çıkmıştır ve diğer tıbbi papirüslere göre büyü   ve   dualarda arınmış   gibidir. Ayrıca kafa, omuz, ense, omurga, kol bacak travmalarına ağırlık veren bir tıbbi metindir. Sanki bir el kitapçığından çok bir  doktorun  savaş  esnasında  karşısına çıkabilecek travmaları ve tedavileri özetler gibidir.



M.Ö. 1534, I. Ahmes zamanına tarihlendirilen ve M.S.1873 yılında Teb kentinde bir mumyanın üstünde bulunan Ebers papirüs halen Berlin zesindedir. 110 sayfar. Antik Mısırın tıbbı hakkında eşsiz bilgiler vermektedir. Bu papirüste 700 den fazla ilaç reçetesi varr.

“ Hangi organa elimizi koysak kalbin hareketini duyardık çünkü kan damarları temiz hava ile çalışır hayat veren ruh vücutta kardı. Ölüm anında bu ruh cudu terk ettiğinden kan hava almaktan mahrum kalır ve katılaşırdı.” Kalp ve bağırsaklar aklın merkeziydiler.”

Mısırlı hekim önce hastağı teşhis etmeli sonra da aşağıdaki üç karardan birini vermelidir: Bu hastalık tedavi edebileceğim bir rahatsızlıktır.
Bu hastaya yardımcı olabilirim yani hastalıkla savaşabilirim. Elimden hiçbir şey gelmez.

Mısır da büyük olasılıkla, uzman tıp okulları vardı. Çünkü mısır doktorlar ustalıklarıyla ünlüydüler. Hatta bazı hekimlerin tedavi ve eğitim için Firavunun izni ile başka ülkelere gittikleri de bilinmektedir.

Mısır doktorlar bedenin işleyişinden oldukça iyi anlarlardı. Sinir sistemi ve biraz da beyinle ilgili bilgileri vardı. Ay zamanda kalbin de bir pompa gibi çalıştığını biliyorlardı.

Dinin ve sihrin de tıpta önemli bir yeri vardı.  İnsanlar sıkça, bir tanrıdan şifa dilemeye tapınaklara giderlerdi

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Hiç yorum yok :


Dinler Tarihi

[Dinler Tarihi][bsummary]

Antik Tarih

[Antik Tarih][list]

Video

[Video][threecolumns]

Dünya Tarihi

[Dünya Tarihi][grids]