Anadolu Merkezli Dünya Tarihi-Jarmo
Jarmo
Çatalhöyük’te yaşam sürerken, M.Ö. 6800 yılında, Mezopotamya’nın ilk kent yerleşimi olan Jarmo kuruldu. Jarmo, kuzey Mezopotamya’da Zağros dağları yamacında bulunan bir kasabaydı. Şimdiki Kerkük kentinin doğusunda yer alıyordu. Anadolu’daki neolitik yerleşimler bulunana kadar, dünyanın en eski tarım yerleşimi olarak kabul edilmiştir.
Jarmo’da yaklaşık 100–150 kişi yaşıyordu. Kent sakinleri çiftçilik ve hayvancılık yapıyorlardı. Tahıl, çanaklar içinde stoklanıyordu. Keçi ve koyun besleniyor, köpeklerle birlikte yaşanıyordu. Kent yaklaşık olarak 12.000 – 16.000 metre karedir. Evlerin temelleri taştan yapılmıştır. Duvarları kerpiç, çatıları sazla kaplıdır.
Anadolu’da Mersin kent merkezinde bulunan Yumuktepe M.Ö. 7000 yılından itibaren günümüze kadar kesintisiz süren bir yerleşimdir. Yumuktepe’de, buğday, zeytin, incir ve evcilleştirilmiş hayvan kalıntıları bulunmuştur. M.Ö. 6500 yıllarında Yumuktepe’de çok fazla sayıda fare vardı. Yumuktepeliler fareler ile başa çıkabilmek için kediyi evcilleştirmişlerdir. Yumuktepe bilinen en eski evcilleştirilmiş kedinin bulunduğu yerdir. Böylece evcil kedinin atasının Anadolu olduğu söylenebilinir.
Jarmo’dan 600 yıl sonra, M.Ö. 6200 yılında, ilk büyükbaş hayvan evcilleşmesi gerçekleşti. Bu sırada Mezopotamya’da ilk sulama kanalları yapımına başlanmıştı.
Post A Comment
Hiç yorum yok :