Mitoloji

[Mitoloji][bleft]

Türk Tarihi

[Türk Tarihi][twocolumns]

Halil İnalcık ile Tarih Sohbetleri


Dünyanın en önemli tarihçilerinden Prof. Dr. Halil İnalcık; Osmanlı tarihi hakkında tartışma yaratan ve bazı tarihi gerçekleri değiştiren araştırmalarını, 97 senelik hayatını, bilgi birikimini, tarihe bakışını ve anılarını, “Halil İnalcık ile Tarih Sohbetleri” programına anlattı. Bir asra yaklaşan yaşıyla kendisi de bir tarih olan İnalcık, çalışma disipliniyle de genç kuşaklara fevkalade bir örnek teşkil ediyor.

Halil İnalcık ile Tarih Sohbetleri 1. bölüm (Tarih Atölyesi)

Prof. Dr. Halil İnalcık bir tarih atölyesine dönen evini gezdiriyor. 97 yıllık bilgi birikimini, kitaplarını hazırlarken nasıl çalıştığını, tarihi bilgileri elde ederken ki titiz çalışmalarını, hangi kaynaklardan nasıl yararlandığını, gerektiğinde tarihi kitaplardan okuduğu olayların geçtiği yerlere giderek yaptığı çalışmaları anlatıyor.




Halil İnalcık ile Tarih Sohbetleri 2. bölüm (Devlet-i Aliyye)

Prof. Dr. Halil İnalcık bu bölümde şu sıralar üzerinde çalışmakta olduğu yeni kitabı Devlet-i Aliyye 2 kitabını ve bu kitapta yer alacak konuları anlatıyor. Prof. Dr. Halil İnalcık bu kitapta 17. yy da Osmanlı Devleti'ni ve daha sonrasında Osmanlı Devleti'nin çöküş nedenlerini, Osmanlı Devleti'nin Avrupa karşısında Askeri ve teknik bakımdan nasıl ve neden geri kaldığını ve Coğrafi keşiflerle birlikte değişen ticaret yollarını, yeni bulunan gümüş madenlerinin sebep olduğu enflasyonu ve bunların Osmanlı Devleti'nin çöküş süreci üzerindeki etkilerini anlatıyor.




Halil İnalcık ile Tarih Sohbetleri 3. bölüm (Sivrhisar)

Eskişehir'e bağlı olan Sivrihisar ilçesinin tarihi ele alınıyor. Hoca, Yazıcıoğlu kalesi ve Yazıcıoğlu isyanı ile ilgili bilgi veriyor. Sivrihisar'da ilk yerleşim yerleri, orada yaşamış olan Hristiyan toplulukları daha sonra önemli bir ticaret merkezi ve önemli bir kale görevi gördüğü Selçuklular dönemini ve Osmanlı dönemi Sivrihisar ilçesini anlatıyor.



Halil İnalcık ile Tarih Sohbetleri 4. bölüm (İlmi Hazırlığım)

Bölümde Prof. Dr. Halil İnalcık Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesinde başlayıp İngiltere Cambridge-Amerika Harvard ve 15 yıl görev yaptığı Chicago üniversitesine uzanan akademik hayatını ve buralarda gerçekleştirdiği dünya tarihi için büyük katkılar yapan bilimsel çalışmalarını anlatıyor. Bu çalışmaları sırasında Osmanlı Devleti'ni sadece Hanedanlık tarihi olarak değil aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin toplumsal yapısını, Osmanlı kültür ve medeniyet tarihini nasıl ele aldığından bahsediyor.



Halil İnalcık ile Tarih Sohbetleri 5. bölüm (Kınacızade Konağı)

Prof. Dr. Halil İnalcık Amerika Chicago Üniversitesi'nde 15 yıl boyunca Osmanlı Tarihi üzerine dersler verdikten sonra 1992 yılında Bilkent Üniversitesi'nden teklif gelir ve burada Tarih Fakültesi'nin kuruluşuna öncülük eder. Dönemin Bilkent Üniversitesi Rektörü Ali Doğramacı kendisine Halil İnalcık Osmanlı Araştırmaları Merkezi adı altında bir oda tahsis eder burada Prof. Dr. Halil İnalcık'ın akademik yaşamı boyunca biriktirdiği bilgiler ve notlar, çalışmaları ve eserleri Osmanlı tarihi üzerine araştırma yapmak isteyen ilim adamlarının hizmetine açılır. 2006 yılında restore edilerek açılan Kınacızade Konağı işletmecileri bir odalarını Halil İnalcık'a ayırır ve burası Prof. Dr. Halil İnalcık'ın eserleri, aldığı çeşitli ödüller ve bazı kişisel eşyalarının sergilendiği bir müzeye dönüştürülür.




Halil İnalcık ile Tarih Sohbetleri 6. bölüm (İran Medeniyeti)

6. Bölümünde İran tarihi, İran Medeniyeti'nin Anadolu'ya yaptığı edebi ve bürokratik katkılardan bahsediliyor. Aynı zamanda İran Kültürü'nün Avrupa'da ortaya çıkan Rönesans ve Hümanizm'e katkılarından bahsediliyor.





Halil İnalcık ile Tarih Sohbetleri 7. bölüm (Kadınlar Saltanatı)

Bu bölümde Osmanlı Devleti'nde duraklama ve gerileme devrinde devlet idaresi ve yönetimdeki değişiklikler ve çocuk yaştaki sultanların padişah olması sonucu devlet yönetiminde etkin roller üstlenen Valide Sultanlar anlatılıyor.




Halil İnalcık ile Tarih Sohbetleri 8. bölüm (Dünya Medeniyeti Osmanlı İmparatorluğu)




Halil İnalcık ile Tarih Sohbetleri 9. bölüm (Tarih Çınarı)

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Hiç yorum yok :


Dinler Tarihi

[Dinler Tarihi][bsummary]

Antik Tarih

[Antik Tarih][list]

Video

[Video][threecolumns]

Dünya Tarihi

[Dünya Tarihi][grids]