Mitoloji

[Mitoloji][bleft]

Türk Tarihi

[Türk Tarihi][twocolumns]

Anadolu Merkezli Dünya Tarihi-Dini ritüellerin başlaması

Dini ritüellerin başlaması


Dini törenlerin aile sınırlarını aşıp, kalabalıklar için düzenlenmeye başlanmış olması bu tarihlere rastlar. Dini törenler için bildiğimiz en eski toplanma B.Ö. 16.000 yıllarındadır. Bu tarihlerde, İspanya’da El Juyo mağarasında insanlar dini törenler için toplanıyorlardı. Bu mağarada, 16.000 yıl öncesine ait 35 cm.lik taş heykel bulunmuştur. Bu heykel yarı insan yarı aslan (veya leopar) şeklinde düşünülmüştür. Bunun bir Şamanizm uygulaması olduğu bellidir. Aynı dönemde, Fransa’da La Marche’da kum taşı üzerine binlerce hayvan resmi kabartılmış ve biraz da insan oyması yapılmıştı. Fransa’da Angles-sur-l’Anglin de meşhur bizon reliefi de bu döneme aittir. Yine bu yıllarda yaşamış olan bir evcil köpek kalıntıları Almanya’da bulunmuştur.

B.Ö. 40.000 ile 20.000 yılları arasında dört farklı grubun Bering denizi üzerinden Amerika kıtasına geçtiğini söylemiştik. Ancak, bazı bilim adamları, insanların Amerika kıtasına 15.000 yıl önce adım attığını iddia ediyorlar. Belki her ikisi de olmuştur. 15.000 yıl önce Sibirya Malta’da yaşayan insanlar, taştan dairesel ikametgâhlar inşa ediyor ve buralarda yaşıyorlardı. Sazdan kulübelerin veya diğer evlerin, dünyanın her yerinde, baştan dairesel veya oblik yapıldığı, köşeli yapılara ise daha sonra belli bir kültürel ilerlemeden sonra geçildiği görülmektedir. Bu sanki genel bir kuraldır.

B.Ö. 15.000 yıllarında, İskandinavya’da, buzulların aniden denize düşmesi sonucu, dik fiyort yamaçları meydana geldi. Yine bu yıllarda büyük bir süpernova patlaması oldu.

B.Ö. 14.000 yıllarında, dünya ısındığı için yağmur ormanları geri döndüler. Bu yıllarda, Merkezi Alaska’da kırık (melezleşmiş) mamutlar hala yaşıyorlardı.

14.000 ile 12.000 yılları arasında, Sudan’da Nil kıyısında yaşayan insanlar ölülerini gömmek için mezarlık yapmışlardı. Bu mezarlıkta yapılan incelemeler, o tarihlerde insan toplulukları arasında savaşlar yapıldığını göstermektedir. B.Ö. 13.000 yıllarına ait, İtalya Sicilya’da, ölülerin gömülü olduğu San Teodoro mağarasında, yetişkin bir kadının Pelvisine saplanmış ok ucu bulunmuştur. Yine İtalya’da, bir çocuğun omurgasına saplanmış, bir ok ucu daha bulunmuştur. Bütün bunlar, savaşın insan yaşamına girdiğini göstermektedir. Bu ok uçları çakmak taşlarından (opsidiyen) yontularak yapılmıştı.

13.000 yıl önce, son sıcak periyot başladı. Buzullar büyük oranda eridi, Bering boğazı su ile dolarak, Amerika ve Asya’yı birbirinden ayırdı. Bu sıralarda, Kuzey Amerika’da, avcı Amerikan yerli nüfusu hayvan sürülerini kitlesel olarak avlayarak öldürüyordu. Örneğin, bizon sürüleri ürkütülerek, toplu halde uçurumdan yuvarlanmaları sağlanıyordu.

Bu yıllarda Mars’dan gelen, 3,6 milyar yaşında bir meteor Antartika’ya düştü.

12.700 yıl önce, buzulların erimesi ile Kuzey Amerika’daki çok eski tarihli Ontario gölünün suları büyük bir su baskınına neden oldu. Bu serin sular kuzey Atlantik okyanusunun ısı dengesini ve su hareketini bozdu. Grolland’ın sıcaklığı 10 derece santigrat düştü.

12.900 ile 11.500 tarihleri arasında ani bir soğuma ve buzulların tekrar yaygınlaşması olgusu yaşandı. Buna “ Younger dryas “ denir ve 1000 yıl kadar sürmüştür. Bu dönemde, örneğin, Grolland bugüne göre 15 derece santigrat, İngiltere ise 5 derece santigrat daha soğuktu.

“ Younger dryas “ süresinde, İskandinavya ormanları tundra haline dönüşmüştür. Dünyanın her yerinde, yüksek yerlerdeki buzul ve karla kaplı alanlar artmıştır. Asya step ve çöllerinden yükselen toz nedeniyle, atmosferdeki toz oranı artmıştır. Bereketli Hilalde, insanın da etkisi ile bazı yaban bitkileri, tarımsal bitkilere dönüşmeye başlamıştır.

Bu yıllar, insanların yerleşik tarım ve hayvancılığa geçmeden bir önceki döneminin sonudur. Bu döneme ait bazı bulgular İsrail’de Kebara mağarasında vardır.

Japonya’da ise Jomonlar pirinç tarımıyla ilgilenmeye ve metal kullanmaya başladılar.

11.500 tarihleri çıvarında “ Younger dryas “ 40 – 50 yıl gibi kısa bir süre de, 5 yıllık 3 basamakta aniden sona erdi.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Hiç yorum yok :


Dinler Tarihi

[Dinler Tarihi][bsummary]

Antik Tarih

[Antik Tarih][list]

Video

[Video][threecolumns]

Dünya Tarihi

[Dünya Tarihi][grids]