Mitoloji

[Mitoloji][bleft]

Türk Tarihi

[Türk Tarihi][twocolumns]

Anadolu Merkezli Dünya Tarihi-Minos

Minos


Çok eski tarihlerde Yunan anakarasında ve Ege adalarında ilk oturan topluluklar için, henüz, net bilgilere sahip değiliz. Ama efsanelerde anlatılanlar gibi, dev taşlardan yapıtlar inşa etmiş, Pelasklar, Karyalılar ve Lelegler olarak adlandırılan gurupların yaşadığını varsayabiliriz. M.Ö. 3000 ila 2000 yılları arasında, Ege’de, Kiklat takımadalarında, Mezopotamya ve Mısır uygarlığı ile hemen hemen aynı düzeyde, merkezi Girit olan, bir uygarlık vardı. Bu yaygın uygarlık, Girit’te, Peloponez’de, Anadolu’nun batısında izler bırakmıştır. Başlangıçta taştan silah ve aletler vardı. Ve bu aletlerde, nadir ve kıymetli bir taş olan obsidyen kullanılıyordu. obsidyen Kiklat adalarından biri olan Melos’ta bulunuyordu. Burada, Phylakopi adlı, obsidyen çıkarılan, işlenen, o dönem için çok kıymetli olan aletleri yapan ve bu aletleri ihraç eden, büyük bir kasaba kurulmuştu.

Zamanla, taştan, bakıra ve oradan da ilkel tunca geçildi. Ancak bakır ve tunç, o kadar nadirdi ki, sadece silah ve mücevher yapımında kullanıla biliniyordu. Bu dönemin genel iktisadi faaliyetleri, balıkçılık, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, ilkel tarım ve trampa, korsanlık idi. Çömlekçilik vardı, ancak çömlek resimleme bilinmiyor, geometrik şekiller kullanılarak,

çömlekler süsleniyordu. Halk yuvarlak ve yumurta biçimi sazdan kulübelerde oturuyordu. Bu evler çok genişti ve büyük aile (belki küçük klan), bu evlerde ortaklaşa yaşıyordu. Mezarlar da ortak idi. Ancak, bu dönemde Minos sarayı veya Phylakopi kasabası gibi, gelişmiş kent ve yapılar olduğu unutulmamalıdır. Bu ilk Egeliler nereden gelmişlerdi. Çok açık değil ama bu halkların, o dönemde Anadolu’da yaşayan kavimlerle, Hattilerle, aynı veya yakın akraba olduklarını düşündürecek veriler, örneğin Yunanistan’daki bazı dağ, ırmak ve yer adları vardır. Ayrıca, daha önce anlatılanlar göz önüne alındığında, Girit, Ege adaları, Anadolu ve Avrupa’da yaşayan insanların birbirine yakın akraba olma olasılıkları hiç de ufak değildir.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Hiç yorum yok :


Dinler Tarihi

[Dinler Tarihi][bsummary]

Antik Tarih

[Antik Tarih][list]

Video

[Video][threecolumns]

Dünya Tarihi

[Dünya Tarihi][grids]