Mitoloji

[Mitoloji][bleft]

Türk Tarihi

[Türk Tarihi][twocolumns]

Anadolu Merkezli Dünya Tarihi-Homo Sapiens Göçü

Homo Sapiens Göçü

Homo Sapiens 1. göç

200.000 li yıllarda, bazı Homo sapiens aileleri, onları Afrika dışına çıkaracak bir yolculuğa başladılar. Homo sapienler Afrika dışı yolculuğa başladıklarında, Neanderthaller uzun bir süredir Avrupa ve Asya’da yaşıyorlardı. İngiltere’deki uzak atalarımız ise tahta zıpkın kullanmaya başlamışlardı.

197.000 yıl önce bazı Homo sapienler artık Etiyopya’ya varmışlardı. Bazı Homo sapienler ise hala güney Afrika’daydılar.

170.000 yılı, 2000 de yapılan bir araştırmaya göre, tüm insanların atası durumundaki Mitekondrial Havva’nın yaşadığı tarihtir. Yani, şu andaki insanların hepsi, bu dişi Homo sapiensin torunlarıdır. Evrim, son bir milyon yıl içinde çeşitli insan tipleri ortaya çıkarmıştır. Homo sapiens hariç, bunların hiç biri günümüze kadar varlıklarını sürdürememişlerdir. Çevre ile uyum ve kendi aralarında ve hayvanlarla rekabet sonucu, türleri silinmiştir. Sadece Mitekondrial Havva’nın torunları, varlıklarını sürdürebilmiş ve dünyaya yayılmışlardır.

160.000 yılında dünya yeni bir buzul çağına girdi. Bu iklim değişikliğinin etkisi sonucunda Homo sapienler, tekrar hareketlendiler. B.Ö. 150.000 yılında, Avustralya’da Aborjin yerleşimi vardır. Afrika dışına çıkan ilk Homo sapienler, kuvvetli bir olasılıkla Avustralya’ya bu tarihten önce ulaşmışlardı. Homo sapiensin Afrika dışına göçü, fasılalarla yüz binlerce yıl içinde gerçekleşmiştir.

150.000 ile 80.000 yılları arasında, 840.000 ile 420.000 yılları arasındaki Homo erektus büyük göçüne benzer şekilde, Afrika dışına, Asya ve Avrupa’ya, büyük bir Homo sapiens göçü olmuştur. Bu insan göçünü oluşturan avcı topluluklar, DNA analizleri sonucunun gösterdiği gibi, Afrika’da ortak bir atadan kopup ayrılmaya başlamışlardır. Yine DNA analizlerinin gösterdiğine göre 135.000 yıl önceden itibaren, modern köpek, avcı insan topluluklarının çevresinde bulunmaya başlamıştır.

125.000 yıl önce Neanderthal insanının, beyin büyüklüğü ve organizasyon kabiliyeti Homo sapiensin seviyesine gelmişti. Bu Neanderthaller, ölülerini gömen ilk halk olmuşlardır. Daha önce belirtildiği gibi bu soyut düşünce ve din başlangıcının bir belirtisidir. Bu tarihlerde, Neanderthal, Avrupa’nın her yerinde, Orta Doğuda, Batı ve Orta Asya’da yayılmış bulunuyorlardı. Neanderhaller’in beslenme alışkanlıklarının içinde yamyamlık da vardı. 120.000 ile 80.000 yılları arasında, Fransa’daki Moula-Guercy mağarasında yaşamış olan Neanderthallerde bu yamyamlık belirtileri görülmektedir. Yamyamlık, sadece uzak atalarımızda değil, Homo sapiensde de uzun yıllar devam eden ve hatta bazı toplumlarda M.S. 20 ci asra kadar gelen, bir alışkanlıktır.

B.Ö. 120.000 yıllara gelindiğinde, 40.000 yıl önce başlayan buzul çağında bir gerileme oldu. Bu iklim değişikliği, beraberinde yeni göçleri getirdi. 117.000 yılında, Güney Afrika’daki Cape Town yakınlarında yaşayan insanlar, Langebaan Lagoon’da ayak izlerini bırakmışlardı. Göçe başlayan Homo sapienler ise, B.Ö. 110.000 yılında, Orta Doğuya varmışlardı.

100.000’li yıllara gelindiğinde, Çin’de Homo erektus hala taş aletler kullanıyordu. Bunlardan 1.000 tanesi Gaojia’da bulundu. Afrika’da ise Homo sapiens, büyük memelilerin kaburga kemiklerinden aletler ve balık iğnesine benzer kancalar veya mızrak uçlarını uzun zamandan beri üretiyordu. Bunların kalıntıları Afrika’da Büyük Rift Vadisindeki Katanda’da bulunmuştur.

95.000 yılında, Java’da Flores adasında, yaklaşık 1 m boyundaki, Homo floresiensis diye adlandırılan, ufak insanlar yaşamaya başladı. Bu insanlar, daha önce orada bulunan Homo erektusların evrimleşerek, şartlara uyması sonucu ortaya çıkmışlardı. Homo floresiensisler, 18.000 yılına kadar, bu adada varlıklarını sürdürebilmişlerdir.

110.000 yılından beri Orta Doğuda görülmeye başlayan Homo sapiens, 90.000 yıllarından itibaren, artık, Orta Doğuda yaşamaya başlamıştır. 60.000 yılına kadar Neanderthaller de, bu topraklarda yaşıyorlardı. Ancak, şu ana kadar, en az 30.000 yıl yan yana yaşayan bu iki tür arasında ilişkinin olup olmadığına dair bir delil bulunamamıştır. Yine bu tarihlerde, Homo sapiensin göçü, Akdeniz’in çeşitli yerlerinde kıyılara varmıştı. Homo sapienler yanlarında, eğlenip, vakit geçirebilecekleri, ufak parçalar ve süs eşyaları taşıyorlardı. Bunlar da soyut düşüncenin geliştiğini gösteren işaretlerdir.

88.000 tarihinde, Zaire’deki bulguların bize gösterdiği gibi, kemikten yapılmış, üç uçlu ve sapın geçmesi için gövdesinde delik olan balık iğnesi veya zıpkını Homo sapiens tarafından kullanılıyordu. 75.000 yılından itibaren, Güney Afrika’daki Blombos mağarası buluntularına dayanarak, modern insanın taştan ve kemikten oyularak yapılmış karmaşık aletleri artık kullanmaya başladığını söyleyebiliriz. Bu insan davranış biçiminin epey karmaşık hale geldiğini göstermektedir.
  
Homo Sapiens 2. göç
 
Aletler boncuk işlemelerle süslenmektedirler. Gelişmiş soyut düşüncenin varlığını gösteren sembol kullanımı başlamıştır.

74.000 yılında Sumatra’daki Toba volkanı büyük bir patlama yaptı. Bunun sonucunda meydana gelen atmosferik değişim, insan nüfusunda hızlı bir azalmaya sebep oldu. 1000 yıl boyunca, yıllık ortalama sıcaklık bugünkünden 9 derece santigrat düşük seyretti. Dünyadaki insan nüfusu iyice azaldı. Bundan sonra oluşacak olan gen havuzu, bu sırada hayatını devam ettirebilenlerden meydana gelmiştir.

2005 de yapılan DNA testlerinin gösterdiğine göre, 65.000 yılında, Afrika’dan yeni bir göç dalgası oluşmuş ve bu göçü yapanlar Hindistan kıyılarına ve güney Asya’ya varmışlardır. Ancak, daha önceki göçlerden Güney doğu Asya, Malezya ve Avustralya’ya gelmiş insanlar olduğu da bilinmektedir.

Avrupa’nın her yerinde, 60.000 yıl önce, ortalama sıcaklık bugünkünden 5 derece santigrat daha düşüktü. Ama bu iklim,100.000 yıl önceki tam buzul çağına göre, çok daha sıcak bir iklimdi. Tam buzul çağında her yer ya buzlarla kaplıydı veya donmuş toprak vardı. Şimdi ise, nispeten ılıman bir iklim vardı ve av boldu.

60.000 yılında Irak’ın kuzeybatısındaki Zagros dağlarında yaşayan Neanderthallerin, 8 değişik çiçeğin tohumunu sakladıkları bilinmektedir.

57.000 yılında yaşamış olduğu tahmin edilen Afrikalı erkek atadan, bugün yaşayan tüm erkeklerin üremiş olduğu, 2000 yılındaki Y kromozomu analizleriyle belirlenmiştir.

53.000 tarihinde, Endonezya’dan Avustralya’ya insan göçü oldu. Bunu takiben, 50.000 yılında güney Çin’den ve Endonezya’dan Avustralya’ya yeni bir göç dalgası geldi. Göç edenlerin Avustralya’ya bambu kayıklarla geldikleri düşünülmektedir. 53.000 ile 45.000 yılları arasında, Avustralya kıtasındaki insan varlığının, yine bu tarihlerde kıtadaki devasa faunayı yok ettiği sanılmaktadır.

53.000 ile 27.000 yılları arasında Java’da yaşayan evrimleşmiş Homo erektusların beyin boyutları modern insanın beyin büyüklüğüne ulaşmıştı. Yani artık değişik insan türleri arasında, beyin büyüklüğü açısından bir fark kalmamıştı. Bu sırada, Papua adalarında taş devri kültürü ortaya çıktı.


Aşağıda Y kromozom analizlerine ve mitekondrial DNA analizlerine dayanılarak çizilmiş olan Homo sapiens göç yolları haritaları vardır. Bu günkü bilgilerin ışığında çizilmiş olan bu haritalar, DNA analizleri ilerledikçe daha doğru olarak çizile bilecektir. İleride oluşacak değişiklikler, bu genel anlatımın felsefesine aykırı düşmeyeceği umudundayız.
Y kromozom analizlerine göre göç yolları

Y kromozom analizlerine göre göç yolları

Yukarıdaki 3 harita arasında bulunan zaman farkları bizce önemli değildir. Çalışmalar ilerledikçe bu farklar azalarak, bir seviyeye oturacaktır. Şimdiden mertebe açısından fark kapanmıştır.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Hiç yorum yok :


Dinler Tarihi

[Dinler Tarihi][bsummary]

Antik Tarih

[Antik Tarih][list]

Video

[Video][threecolumns]

Dünya Tarihi

[Dünya Tarihi][grids]